Opgesloten Iraanse VUB-prof beëindigt hongerstaking

Opgesloten Iraanse VUB-prof beëindigt hongerstaking

De Iraanse gastdocent aan de VUB Ahmadreza Djalali is vandaag, na 59 dagen, gestopt met zijn hongerstaking. Dat laat Gerlant Van Berlaer, spoedarts aan het UZ Brussel, weten. Die beslissing nam de wetenschapper nadat hij hoorde van de vele acties in Europa. Djalali werd op 25 april 2016 opgepakt door de Iraanse autoriteiten. Sinds de start van zijn hongerstaking op 26 december is Ahmadreza Djalali meer dan 20 kilogram afgevallen. Zijn gezondheidstoestand was dan ook onrustwekkend. “Ahmadreza is zijn hongerstaking gestopt, omdat hij hoorde van de op til zijnde acties in Europa, en omdat deze hem voorzichtig moed en hoop geven”, vertelt collega Gerlant Van Berlaer.

Djalali zit nog altijd gevangen in sectie 209 van de Evin-gevangenis in Teheran, waar hij eerder al enkele maanden in een isoleercel zat. De Iraanse wetenschapper werd op 31 januari beschuldigd van spionage, maar Djalali is nog niet officieel in beschuldiging gesteld en een proces is nog niet gepland. Het Iraanse tribunaal weigert evenwel nog altijd de toegang van Djalali’s advocate tot haar cliënt.

Het contact met de Iraanse wetenschapper verloopt moeilijk, hij mag slechts tweewekelijks bellen met zijn vrouw. Een week geleden verstond ze dat er een hoorzitting geweest is en dat de zaak herbekeken wordt. “Maar wat dat betekent weet niemand”, stelt Van Berlaer.

Gisteren protesteerde Amnesty International aan de Iraanse Ambassade in Brussel voor de vrijlating van de VUB-prof. De petitie telt ondertussen meer dan 217.000 handtekeningen.

bron: Belga