“Campagne van Trump had herhaaldelijk contact met Rusland”

Campagne van Trump had herhaaldelijk contact met Rusland
Campagne van Trump had herhaaldelijk contact met Rusland

Het campagneteam van Donald Trump heeft herhaaldelijke contacten gehad met hoge verantwoordelijken van de Russische veiligheidsdiensten, nog voor de verkiezing van Trump tot president van de Verenigde Staten. De elektronische versie van de krant New York Times citeert “vier hooggeplaatste Amerikaanse functionarissen”, die al dan nog niet op post zijn. Ook de zender CNN pakt uit met het verhaal. Volgens de krant tonen opgenomen telefoongesprekken en registers van telefonische conversaties herhaaldelijke contacten aan met de Russische inlichtingendiensten. “De speurders en de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben die communicatie onderschept op ongeveer hetzelfde moment dat ze bewijzen hebben ontdekt van Russische pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te verstoren door het Democratic National Committee te hacken”, aldus de New York Times.

De aard van de vermoedelijke gesprekken wordt echter niet onthuld. Het enige lid van het campagneteam van Trump dat door de krant wordt genoemd, is Paul Manafort, voormalig campagneleider van Trump en gewezen politiek adviseur in Rusland en Oekraïne. “Dit is absurd”, reageert hij in de krant. Manafort zegt nooit bewust te hebben gesproken met Russische geheime agenten. “Ik ben nooit betrokken geweest bij iets dat te maken heeft met de Russische regering of de administratie van Poetin, of enige andere kwestie die vandaag wordt onderzocht.”

“Het is niet alsof deze mensen een badge dragen met daarop ‘Ik ben een Russische geheime agent’ “, merkte hij nog op. Volgens de krant onderzoeken de Amerikaanse inlichtingendiensten nu of het campagneteam van Trump “onder één hoedje speelde met de Russen” wat betreft de hacking of andere pogingen om het verloop van de verkiezingen te veranderen.

Bron: Belga