Amerikaanse minister van Defensie bij Navo om koers bondgenootschap te bepalen

Amerikaanse minister van Defensie bij Navo om koers bondgenootschap te bepalen

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie, James Mattis, is in Brussel voor de ontmoeting van de Navo-ministers van Defensie. Hij beklemtoonde het belang van die ontmoeting, op 15 en 16 februari in Brussel. “Het gaat voor ons om een richting voor de Alliantie te bepalen”, aldus Mattis, aan de zijde van de Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg, bij zijn aankomst in het Navo-hoofdkwartier in Brussel. Mattis verzekerde het Amerikaanse engagement, maar herhaalde ook de eis over den verdeling van de lasten. “Dit is een belangrijke vergadering”, aldus Mattis. De ministers van Defensie moeten het nu hebben over de toekomst van het bondgenootschap. “De Navo blijft het fundament voor de Verenigde Staten en de trans-Atlantische gemeenschap, verbonden zoals we zijn”, klonk het. “President Trump heeft het eerder al verklaard, hij steunt de Navo.” Het hoofd van het Pentagon kwam ook terug op de verdeling van de lasten. Hij zei dat het een “faire vraag is dat iedereen die geniet van de beste defensie ter wereld, zijn gepast deel draagt van de noodzakelijke kost om de vrijheid te beschermen”.

De Navo “wordt geconfronteerd met grote uitdagingen”. “Ik ben hier om mijn ambtsgenoten te horen en een vrije gedachtenuitwisseling te hebben over onze gemeenschappelijke doelstellingen”, aldus nog Mattis.

De Amerikaanse minister van Defensie is verheugd opnieuw bij de Navo te zijn. De generaal is gewezen ‘Geallieerd opperbevelhebber Transformatie’ van de Navo.

bron: Belga