Dubai wil taxi’s door de lucht laten vliegen

Het emiraat Dubai wil bemande drones inzetten als taxidienst. De toestellen zouden al in juli actief moeten zijn.

De hoogste toren ter wereld, het grootste shoppingcenter ter wereld, een skipiste midden in de woestijn… Dubai is niet vies van een megalomaan projectje meer of minder. Ook de plannen voor een dronetaxidienst lijken in dat rijtje te passen.

Experiment

De voorzitter van het Agentschap voor Wegen en Transport, Mattar al-Tayer, kondigde de plannen aan op de World Government Summit. Het emiraat heeft zijn oog laten vallen op de Chinese EHang 184-drone. Dat toestel moet één passagier per keer vervoeren tussen vastgelegde haltes. "Dit is meer dan een model", zei al-Tayer. "We hebben met dit voertuig al geëxperimenteerd in het luchtruim van Dubai." Dubai wil de luchttaxi’s besturen en opvolgen in een ‘commandocentrum’ op afstand. Er werken wereldwijd verschillende bedrijven aan bemande drones, maar de EHang zou het verst gevorderd zijn.

Snelheid

De EHang werd in 2016 voorgesteld op de CES-beurs en werd eerder al getest in Las Vegas. Hij kan 50 kilometer vliegen tegen een snelheid van maximum 160 kilometer per uur. Er is ruimte voor één passagier en een kleine koffer in een afzonderlijke bagageruimte.