EDF Luminus heroverweegt sluiting gascentrales

EDF Luminus heroverweegt sluiting gascentrales

EDF Luminus gaat deelnemen aan de aanbesteding voor de nieuwe strategische reserve in ons land, zo maakt het dinsdag bekend in een persbericht. Het energiebedrijf dreigde er eerder mee om vier van zijn gascentrales (in Seraing, Gent, Angleur en Izegem) in oktober van dit jaar te gaan sluiten, maar die beslissing wordt nu heroverwogen. “De resultaten van de aanbesteding zullen de toekomst van de productie-eenheid bepalen”, luidt het. De strategische reserve is een mechanisme dat in het leven werd geroepen om een productietekort van elektriciteit tijdens de wintermaanden op te vangen en de bevoorradingszekerheid van ons land te verzekeren. Momenteel bedraagt de strategische reserve 750 MW, maar voor volgende drie winters wordt die verhoogd tot 900 MW.

De gascentrale in Seraing (485 MW) maakt al sinds 1 november 2014 deel uit van de strategische reserve en EDF Luminus dingt ook mee naar de toekomstige aanbesteding, luidt het dinsdag. Hierdoor wordt ook de eerder aangekondigde sluiting van alle gascentrales, waar zo’n 40 mensen werken, heroverwogen, bevestigt de woordvoerder.
De opstart van de centrale in Seraing werd dinsdag, op vraag van netbeheerder Elia, getest. “De resultaten waren positief”, aldus het energiebedrijf nog.

bron: Belga