Weyts investeert 1,2 miljard euro in openbaar vervoer en fiets

Belga / B. Doppagne

Voor het einde van de legislatuur zal de Vlaamse overheid 813 miljoen euro uitgeven aan het openbaar vervoer en 300 miljoen euro aan fietsvoorzieningen. Volgens mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA) stijgen de investeringsbudgetten naar een recordhoogte.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) – Belga / K. Van Accom

Het doel van het de Vlaams regering is om voor 2019 5,8 miljard euro te investeren in mobiliteitsprojecten. De details over de inspanningen voor de weg- en waterweginfrastructuur waren al bekend. Nu zijn ook de investeringen in openbaar vervoer en fietsinfrastructuur toegelicht.

De middelen voor openbaar vervoer stijgen met 40% ten opzichte van 2015. Vanaf nu tot het einde van de regeerperiode wordt er 816 miljoen euro geïnvesteerd. «In de volledige regeerperiode zal Vlaanderen zo 1,2 miljard euro besteed hebben aan openbaar vervoer. Het is de eerste keer ooit dat de magische kaap van het miljard in één regeerperiode overschreden wordt», luidt het.

Nieuwe fietssnelwegen

Het investeringsbudget voor de fiets stijgt met een kwart. Tegen het einde van de legislatuur wordt er vanuit Vlaanderen 300 miljoen geïnvesteerd. «De kaap van de 100 miljoen, die in het verleden onbereikbaar leek, moet zo jaar na jaar gerond worden», aldus de minister.

Bij de fietsinvesteringen ligt de focus vooral op tachtig nieuwe fietssnelwegen, of delen daarvan, en het wegwerken van ‘missing links’. Weyts wil binnenkort met een groot fietsinvesteringsplan komen. Dat plan moet de ingrepen van de volgende jaren omvatten.