Historische schimmel gaat goedkoop onder de hamer

Foto AFP

Een uitstrijkje van de schimmel waarmee Alexander Fleming voor het eerst penicilline maakte, wordt binnenkort geveild. Het veilinghuis verwacht echter geen enorme bedragen voor het stukje geschiedenis.

Een beetje schimmel zal waarschijnlijk nooit veel geld opbrengen op een veiling. Zelfs een uitstrijkje Penicillium notatum, waarmee Alexander Fleming het eerste antibioticum produceerde, zal volgens veilinghuis Bonhams maar 4.000 pond (4.700 euro) in het laatje brengen.

Hoewel de fungus netjes zit ingepakt in een medaillon en een historische waarde heeft, blijft de prijs relatief laag door het grote aanbod. Tijdens zijn leven deelde Fleming zijn ontdekking kwistig uit, bijna alsof het een visitekaartje was.

Dat kwam twintig jaar geleden aan het licht. Het farmaceutisch bedrijf Pfizer telde in 1996 23.000 pond neer voor zo’n medaillon bij veilinghuis Sotheby’s. Toen werd gedacht dat de schimmel één van de laatste originele exemplaren was.

Maar kort na het nieuws van de verkoop, kwamen heel wat medaillons aan de oppervlakte. In 2004 bracht hetzelfde voorwerp nog maar 4.000 euro in het laatje op een veiling in het Franse Cherbourg. Een stukje historische schimmel is door het grote aanbod relatief betaalbaar.