Zeker 188.000 mensen worden geëvacueerd aan Oroville Dam in Californië

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ontruimingsoperatie die plaatsvindt aan de Oroville Dam in de Amerikaanse staat Californië heeft betrekking op 188.000 mensen. Dat melden Amerikaanse media maandag. De mensen krijgen de oproep om om het gebied te verlaten omdat er zich een "gevaarlijke situatie" aan het ontwikkelen is aan de dam. Volgens CBS News is door de hevige regenval van de afgelopen dagen een groot gat ontstaan in het belangrijkste afvoerkanaal van de dam. De Los Angeles Times schrijft dat ook een van de noodafvoerkanalen van de 230 meter hoge dam door erosie dreigt uit te vallen. Dit kan tot een "ongecontroleerde overstroming" van het water van Oroville-meer in de zuidwestelijke staat leiden.

Een lokale sheriff meldt aan The Mercury News dat in totaal 188.000 mensen het bevel hebben gekregen om het gebied te verlaten. Dat bevel zal van kracht blijven tot er meer informatie is over de toestand van het noodafvoerkanaal. Volgens de sheriff van Butte County bestaat er nog veel onduidelijkheid over de precieze situatie aan de dam.

De dam en het daarbij aanpalende meer ten noordoosten van San Francisco is een van de grootste door de mens gemaakte meren van het land en is een cruciaal onderdeel van de watervoorzieningen van de staat Californië. Als gevolg van het gat in het belangrijkste afvoerkanaal, moest voor het eerst in de 48-jarige geschiedenis van de dam gebruik worden maken van het noodafvoerkanaal.

bron: Belga