Termont roept op tot behoud van kartel

Termont roept op tot behoud van kartel

Gents burgemeester Daniël Termont hoopt dat het kartel tussen sp.a en Groen overeind blijft. “Als links zich verdeelt, is dat een verzwakking van links en is dat niet goed voor Gent als progressieve stad”, zo zei hij maandag voor aanvang van het sp.a-partijbureau. Kartelpartner Groen wil de leden zelf laten beslissen over het voortbestaan van het kartel in Gent. Gents burgemeester Daniël Termont hoopt alvast dat Groen het kartel niet opblaast. “Ik heb uiteraard aan Groen niets te zeggen. Maar het spreekt voor zich dat als links zich verdeelt, dat een verzwakking is voor links en voor Gent als progressieve stad”, aldus Termont.

Als er dan toch een einde zou komen aan het Gentse kartel, dan moeten beide partijen apart naar de kiezer. Dat scenario zou de Gentse burgemeester betreuren. “Als Gent een progressieve stad wil blijven, moeten we links verzamelen”, klinkt het.

Hij gaat ervan uit dat de top van Groen het behoud van het kartel zal verdedigen. Vraag is ook of Groen zich zonder slag of stoot achter Rudy Coddens zal scharen, de man die de sp.a intussen naar voor heeft geschoven als lijsttrekker ter vervanging van Tom Balthazar.

Termont denkt ook niet dat de Gentse karteldiscussie een impact hoeft te hebben op de samenwerking tussen sp.a en Groen elders in Vlaanderen. “Ik ben een grote voorstander van kartels en van een verdere samenwerking tussen sp.a en Groen en progressieve krachten in de rest van Vlaanderen”, aldus Termont.

bron: Belga