President Turkmenistan krijgt steun van 98 pct van de bevolking voor derde mandaat

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkmeense president Goerbangoely Berdimoehamedov heeft zondag een derde mandaat binnengehaald. Maar liefst 98 pct van de kiezers kleurde zijn bolletje rood. Dat meldt de kiescommissie van die Centraal-Aziatische land, een van de meest geïsoleerde regimes ter wereld, maandag. 97 pct van de stemgerechtigde Turkmenen trok bovendien naar de stembus. De autocraat Berdimoehamedov nam het op tegen acht zo goed als onbekende andere kandidaten. Na twee mandaten van elk vijf jaar kan "Berdi" nu aanblijven voor een derde mandaat van minstens zeven jaar, dankzij een in september aangenomen grondwetshervorming. Net zoals zijn voorganger Saparmoerat Nijazov wil Berdimoehamedov gaan voor een levenslang presidentschap.

Berdimoehamedov was de persoonlijke tandarts van de eerste president van het land, Nijazov, en werd vervolgens minister van Gezondheid. In 2007 werd hij, na het overlijden van Nijazov, een eerste keer verkozen met 89 pct van de stemmen. In 2012 haalde hij 97,14 pct van de stemmen binnen.

"Als ik verkozen word zal onze politiek van een betere sociale hulp voor het volk verdergezet worden", zei de 59-jarige president toen hij zondagochtend ging stemmen in een school in hoofdstad Asjchabad.

Bron: Belga