Chilcot-onderzoek kan Blair alsnog voor rechter brengen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Topadvocaten die werken voor verwanten van in Irak omgekomen Britse soldaten zijn van mening dat zij over voldoende bewijsmateriaal beschikken om de voormalige premier Tony Blair voor de rechter veroordeeld te krijgen wegens "machtsmisbruik tijdens het bekleden van een openbaar ambt". Dat meldt vandaag de krant Daily Mail. De advocaten hebben daarvoor het voorbije half jaar het vuistdikke rapport van de commissie-Chilcot doorsnuffeld. Zij zeggen de these hard te kunnen maken dat Blair het parlement heeft misleid om de (desastreus verlopen) invasie van Irak in 2003 te rechtvaardigen. De nabestaanden proberen Blair veroordeeld te krijgen via een civiel proces omdat het Internationale Strafhof (ICC) de zaak heeft geweigerd.

Voordat een rechtsgang opgestart wordt, moeten de advocaten echter "een zaak van groot grondwettelijk belang" napluizen, luidt het.

Het rapport van Sir John Chilcot heeft jaren op zich laten wachten, maar bleek uiteindelijk veel harder voor de figuur Blair dan jarenlang was gedacht.

De nabestaanden moeten ook nog zowat 20.000 pond bijeengeharkt krijgen om de rechtszaak te bekostigen. In schril contrast daarmee staat de "uitvinder" van New Labour, die na zijn verblijf in Downing Street door een cumulatie van "raadgevende" opdrachten multimiljonair is geworden: Blairs eventuele gerechtskosten zullen integraal door de staat worden opgehoest.

bron: Belga