Groen laat Gentse sp.a nog even in het ongewisse

Groen laat Gentse sp.a nog even in het ongewisse
Belga / H. Kaghat

Groen heeft zich nog niet uitgesproken over het voortbestaan van het Gentse kartel met sp.a na de Publipart-affaire. Ondertussen hebben verschillende partijen de aanval ingezet op de politieke cumuls.

“Sp.a en Groen hebben in Gent een zeer goede verstandhouding. Dat kartel gaat ook over meer dan één gebeurtenis in één weekend.” Met die uitspraak steekt sp.a-voorzitter John Crombez de hand uit naar Groen. De socialisten hopen dat hun kartelpartner in Gent aan boord blijft, maar daarover heeft de partij nog niets beslist.

Het partijbestuur van Groen schaarde zich gisteren achter de maatregelen rond transparantie. Als die in werking treden, zullen de Gentse groenen zich over de karteldiscussie kunnen buigen. Ook de positie van de partij tegenover de nieuwe lijsttrekker van de kartellijst, Rudy Coddens (sp.a), kwam nog niet aan bod.

Ondertussen worden de politieke pijlen gericht op de cumuls en structuren van intercommunales. Sp.a zal bekendmaken welke van haar mandatarissen in die organisaties zetelen en welke vergoedingen ze krijgen. Daarnaast stelt de partij voor om de extra som die burgemeesters en schepenen daarvoor ontvangen, te schrappen. CD&V wil dat er een code komt over de vergoedingen, ethiek en het beleid, die vennootschappen waarin overheden participeren, moeten respecteren. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) zal nagaan of er een “aanscherping” kan komen van de regels rond verloningen bij dochterbedrijven van intercommunales.