Luchthaven Hamburg geëvacueerd – Pepperspray verspreid door airco

De evacuatie van de luchthaven van Hamburg is waarschijnlijk veroorzaakt door pepperspray. De brandweer ontdekte een houder met het gas in het gebouw waar de veiligheidscontrole plaatsvindt. De airco heeft het gas dan verspreid. Hulpverleners onderzochten 68 mensen, van wie negen in het ziekenhuis werden opgenomen. Blijkbaar gooide een reiziger de spray in de vuilbak, voor die naar de veiligheidscontrole ging, zo melden verschillende Duitse media. Ook op de website van de luchthaven staat dat “pepperspray de vermoedelijke oorzaak” is.
De terminal werd om 12.30 uur geëvacueerd. Goed 68 mensen klaagden over ademhalingsproblemen en pijnlijke ogen. Alle inkomende en vertrekkende vluchten werden gedurende een uur geannuleerd. Het gas is daar echter slechts indirect voor verantwoordelijk. Het vliegverkeer is immers enkel toegestaan wanneer de brandweer paraat is om ingezet te worden. Die was echter druk bezig. Om 13.30 uur werd de terminal opnieuw vrijgegeven voor het publiek en even later konden ook de vluchten hervatten.
De meest prominente passagier die hinder ondervond van het gebeuren, was de president van Uruguay, Tabaré Ramón Vázquez Rosas, die al in zijn vliegtuig zat. Hij deelde het lot van ongeveer 1.500 passagiers, aldus luchthavenwoordvoerster Stefanie Harder.
Brandweerwoordvoerder Torsten Wesselly beklemtoonde dat er geen aanwijzing voor terreur is. Als de reiziger die de pepperspray in de vuilbak gooide, gevonden wordt, zal die diep in de buidel mogen tasten.

Bron: Belga