Crombez wil minder mandaten en totale transparantie rond cumuls

Crombez wil minder mandaten en totale transparantie rond cumuls

Sp.a-voorzitter John Crombez vindt dat politici volledig transparant moeten zijn over hun mandaten en over de vergoedingen die ze daarvoor krijgen. Hij wil ook zoveel mogelijk mandaten schrappen. Dat zei hij vandaag in De Zevende Dag. Crombez reageerde daar op de affaire rond Publipart, die leidde tot het ontslag van de Gentse sp.a-schepen en kandidaat-burgemeester Tom Balthazar. “Alle vergoedingen die te hoog zijn, zijn abnormaal, maar dat geldt niet alleen daar”, zei Crombez over de vergoeding van 1.600 euro per vergadering die Balthazar zou hebben gekregen. Crombez zegt dat hij de beslissing van Balthazar respecteert. “Hij heeft zich jarenlang ingezet voor stad en partij”. Of hij de vergoeding moet terugbetalen, laat Crombez aan Balthazar zelf over. “Hij heeft een stap teruggezet, dat is al meer dan de rest doet”.

De sp.a-voorzitter wil maatregelen nemen. “Wat mij betreft: hoe minder mandaten, hoe beter. Freya Van den Bossche (toen ze Vlaams minister van Energie en Wonen was, nvdr) heeft bijna 1.200 mandaten geschrapt, maar dat is weer stilgevallen”. De sp.a-voorzitter wil ook alle excessen in verloningen weg. Hij wil bovendien totale transparantie. “Breng het in kaart dat heel de bevolking het weet, want alleen al het vermoeden dat ze te veel verdienen, is slecht voor de politiek. De politiek is veel vertrouwen kwijt, we gaan het moeten terugverdienen”.

Crombez hoopt dat ook andere partijen die maatregelen mee willen nemen. “Als men dan toch zegt: we gaan de normen zetten, laat het dan voor iedereen zijn”, De Gentse N-VA-fractieleider in Gent en Kamervoorzitter Siegfried Bracke had het op zijn blog over graaicultuur bij de Gentse sp.a. “Siegfried Bracke is de eerste burger van het land, de duurste politicus van Vlaanderen en die cumuleert”, zei Crombez in de Zevende Dag. Bracke zou volgens Crombez een mandaat hebben bij de beursgenoteerde telecomoperator Telenet.

Balthazar trekt zich ook terug als lijsttrekker voor sp.a-Groen in 2018. Crombez – die zelf lange tijd in Gent woonde – zegt dat hij de lijst niet gaat trekken. Het rood-groene kartel kan voor Crombez wel verder.

bron: Belga