Mertens mept België naar barrages Wereldgroep I

Belga / P. Hamilton

In de Fed Cup heeft België opnieuw uitzicht op promotie naar Wereldgroep I. Tegen Roemenië zorgde Elise Mertens (WTA 83) voor het beslissende punt.

Op papier waren de Roemenen nochtans favoriet in de eerste ronde van Wereldgroep II, al moesten ze wel zonder hun geblesseerde sterspeelster Simona Halep (WTA 4) aantreden. Net als hun mannelijke collega’s vorige week in de Davis Cup tegen Duitsland, trokken de Belgische vrouwen zich daar weinig van aan.

Zo won Kirsten Flipkens (WTA 74) zaterdag meteen het eerste enkelspel tegen Monica Niculescu (WTA 36) met 6-3 en 6-4. Yanina Wickmayer (WTA 60) wou niet onderdoen en bracht België op 2-0 na een felbevochten driesetter tegen Sorana Cirstea (WTA 62): 7-6, 5-7 en 7-5.

Normaal moest Wickmayer een dag later opnieuw aan de bak, maar nieuwbakken kapitein Dominique Monami gaf de voorkeur aan de frissere Elise Mertens (WTA 83). De Leuvense brak dit seizoen helemaal door en kreeg de kans om België naar de barrages te loodsen.

Tegen Irina-Camelia Begu (WTA 29) moest ze de eerste set prijsgeven met 3-6, maar in sets twee en drie zette Mertens de scheve situatie met twee keer 7-5 alsnog recht. Na bijna drie uur op de baan bleek haar vierde matchbal de juiste.

«Ik heb een ongelofelijke match gespeeld», straalde ze na de laatste balwisseling. «In het begin maakte ik een paar foutjes maar daarna ben ik beter gaan spelen. Ik ben heel blij dat ik het beslissende punt kon scoren. Op het einde was het spannend met enkele games die naar deuce gingen. Maar het was een goeie match. Begu is dan ook een goede speelster.»

Dankzij de overwinning tegen Roemenië maakt België kans om te promoveren naar de zestiende beste landen in Wereldgroep I. Op 22 en 23 april volgen barragewedstrijden tegen een nog onbekende tegenstander.

Wie dat wordt, weten Monami en co later deze week. Vorig jaar promoveerden de Belgische vrouwen al uit de Euro-Afrikaanse zone na een overwinning tegen Servië.