Babyboomers moeten geboortecijfer opkrikken

Om jonge Cubanen te overtuigen om meer kinderen te krijgen, heeft de regering besloten om grootouders extra verlof te geven. Zo hoopt ze het bijzonder lage geboortecijfer op te krikken.

In Cuba krijgt een vrouw gemiddeld slechts 1,7 kinderen. Enerzijds komt dat door de goede gezondheidszorg, maar anderzijds spelen ook de slechte economische omstandigheden een belangrijke rol in de beslissing om minder kinderen te krijgen. Bovendien verlaten steeds meer jonge mensen het land. Zo’n 60.000 tot 80.000 Cubanen emigreren jaarlijks naar de VS, Europa en Zuid-Amerika.

Tevergeefs probeerde de overheid jonge koppels te overtuigen om sneller en meer kinderen te krijgen door bijvoorbeeld langer ouderschapsverlof te voorzien. Omdat die maatregel niet aansloeg, heeft de regering het geweer van schouder veranderd en richt ze haar pijlen nu op de grootouders. Want aan babyboomers is er geen gebrek op het eiland. Zo’n 20% van de bevolking is 60 jaar of ouder.

“Uitdaging niet langer uitstellen”

Het nieuwe zorgverlof voor grootouders is per decreet ingevoerd. Werkende oma’s en opa’s krijgen straks minimaal een jaar verlof. Daarbij wordt hun salaris deels doorbetaald. “Het is een uitdaging die niet langer uitgesteld kan worden”, stelt de communistische partij. Verder wordt de kinderopvang goedkoper.

Cuba is niet het eerste land dat grootouders de mogelijkheid geeft om vakantiedagen op te nemen zodat ze voor hun kleinkinderen kunnen zorgen. In Engeland en Argentinië bestaat er al een dergelijke regeling.