Tom Balthazar stapt na 16 jaar uit actieve politiek

Tom Balthazar stapt na 16 jaar uit actieve politiek

Tom Balthazar kondigde op 11 februari 2017 zijn ontslag aan uit de actieve politiek na berichtgeving in de media over beleggingen en vaste vergoedingen bij de financiële holding Publipart, waar hij als vertegenwoordiger van de stad zetelde. Tom Balthazar is de broer van televisiefiguur Nic Balthazar en de zoon van eregouverneur en professor-emeritus Herman Balthazar. Hij groeide op in Sint-Amandsberg en werkte tijdens de jaren tachtig drie jaar als freelance journalist voor De Morgen. Naast het schrijven van juridische artikelen, pende Balthazar zijn politieke visie ook in verschillende boekjes neer. Vóór 2007 was Tom Balthazar advocaat, gespecialiseerd in medisch recht, waarvoor hij ook hoofddocent was aan de UGent.
Sinds 2001 zat Tom Balthazar in de Gentse gemeenteraad, hij zetelde toen als fractieleider onder het burgemeesterschap van Frank Beke. Van begin 2007 bekleedde Balthazar een uitvoerend mandaat. Tot 2010 was hij schepen van Milieu en Sociale Zaken, maar toen Karin Temmerman naar de Kamer vertrok, kwamen daar de bevoegdheden Stadsontwikkeling en Wonen bij, terwijl de bevoegdheid Sociale Zaken overgedragen werd.
Sinds 2013 was Tom Balthazar actief als schepen van Stadsontwikkeling, Wonen en Openbaar Groen. Daarnaast bekleedde hij nog 22 andere mandaten (2015), waaronder het voorzitterschap van het Stadsontwikkelingsbedrijf sogent en de sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent. De laatste maanden nam Balthazar ontslag uit verschillende van die mandaten, om zich meer op zijn taak als lijsttrekker en schepen te concentreren.
Halverwege 2016 beslisten Groen en sp.a om voor de tweede keer in kartel naar de gemeenteraadsverkiezingen te trekken. De twee partijen duidden toen Tom Balthazar als lijsttrekker aan.

bron: Belga