Rally van Zweden – Leider Neuville gaat van de weg af en haalt het einde van de laatste proef niet

Rally van Zweden - Leider Neuville gaat van de weg af en haalt het einde van de laatste proef niet

Thierry Neuville (Hyundai) heeft zaterdag het einde niet gehaald van de laatste proef van de dag in de Rally van Zweden, de tweede manche van het WRC-kampioenschap. Neuville ging van de weg af, verloor een wiel en moest opgeven. Hij stond op dat moment comfortabel aan de leiding. De Fin Jari-Matti Latvala (Toyota) neemt nu de leidersplaats van de Oostkantonner over. Voor Neuville is het al de tweede manche op rij dat hij moet opgeven. Ook tijdens de eerste race van het seizoen, op 21 januari in Monte Carlo, stond hij aan de leiding alvorens een fout te maken in een bocht en te moeten opgeven.
Zaterdagochtend stond Neuville er nog uitstekend voor. Hij telde 28,1 seconden voorsprong op Latvala. De Est Ott Tänak won de eerste drie proeven van zaterdag. De vierde proef werd afgelast omdat de Internationale Automobielfederatie (FIA) het parcours te snel vond en de vijfde proef ging naar de Fin Latvala. Neuville had tot dan toe zelf weinig tijd verloren en toonde zich de snelste in de zesde proef. In de laatste race van de dag, die werd gewonnen door de Spanjaard Dani Sordo, ging het echter helemaal mis. Neuville ging van de weg af en slaagde er niet in de aankomst van de proef te bereiken. Zijn Hyundai moest weggesleept worden door een takelwagen.
Hyundai meldde ondertussen dat mecaniciens de wagen onder handen nemen. Neuville zou zondag nog kunnen starten, maar krijgt een tijdstraf van tien minuten en kan sowieso een kruis maken over de zege.
In de nieuwe tussenstand telt Latvala 3,8 seconden voorsprong op Tanak en 12,8 op de Franse regerend wereldkampioen Sébastien Ogier.
Zondag staan nog drie proeven, voor een totaal van 58,8 km op het programma.

bron: Belga