Beveiligsfirma bewaakt kazerne special forces in Heverlee

Beveiligsfirma bewaakt kazerne special forces in Heverlee

Binnenkort staat een private beveiligingsfirma in voor de bewaking van de kazerne “Cdt De Hemptinne” in Heverlee. De beslissing die de ministerraad vandaag nam, kadert in het plan van Defensieminister Steven Vandeput (N-VA) om in een kleiner leger, soldaten zich meer te laten focussen op hun kerntaken. “De wacht laten doen door een privépartner betekent dat er meer militairen beschikbaar zijn voor operaties, terwijl de kosten voor de wacht zullen dalen”, aldus minister Vandeput. Het Kwartier in de buurt van Leuven is de thuisbasis van onder meer special forces en jagers te paard. Deze laatste eenheid van 675 militairen levert gevechtssteun door informatie te verzamelen en door te geven aan de gevechtseenheden. Binnenkort wordt hun kazerne dus bewaakt door een private firma. De ministerraad gaf minister Vandeput immers toestemming om een overheidsopdracht op te starten voor de uitbesteding van de wacht. Het contract duurt vier jaar en kan een jaar worden verlengd.

De minister licht toe dat Defensie evolueert naar een kleiner, beter uitgerust leger dat meer ingezet kan worden in operaties. Om het dalend aantal personeelsleden op te vangen, moet het leger zich daarom toespitsen op zijn kerntaken. Voor niet-militaire ondersteunende diensten wordt daarom zoveel mogelijk een beroep gedaan op partners binnen de overheid of de privé. Naast de bewaking in Heverlee start later dit jaar een pilootproject om de horeca-activiteiten van de Koninklijke Militaire School in Brussel te outsourcen.

Dat Defensie een beroep doet op private partners, is niet nieuw. Het gebeurt al voor verschillende zaken, zoals onderhoud en commercieel transport.

bron: Belga