Nog steeds geen compromis over herdenkingsmonument Breivik

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het geschil rond een herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik (37) tegenover het eiland Utøya proberen de nabestaanden een compromis te bereiken. Bewoners hadden zich verzet tegen het monument, omdat ze niet constant aan het bloedbad van juli 2011 herinnerd willen worden, waarbij 69 mensen werden gedood. Ze vrezen bovendien een grote toeloop van toeristen. Eind april zou de zaak voor de rechtbank behandeld worden. Om dat te voorkomen, stelden de nabestaanden samen met de jeugdorganisatie van de Arbeiderspartij (AUF) donderdag voor, het monument te verhuizen naar de kade vanwaar Breivik naar Utøya was vertrokken.

De aanval was gericht tegen een zomerkamp van de jonge sociaaldemocraten. "De AUF kan niet langer blijven zitten en toezien, hoe een al moeilijk proces nog complexer wordt gemaakt, door de zaak voor de rechtbank te beslechten", zei AUF-voorzitter Mani Hussaini in een mededeling.

De bewoners hekelen ook dit voorstel. "Ook op de veerbootkade naar Utøya wonen mensen, die op 22 juli jongeren gered hebben", zei Jørn Øverby op de Noorse televisiezender NRK. Øverby was op de avond van de slachtpartij net zoals andere omwonenden met zijn boot uitgevaren om gevluchte jongeren uit het water te halen.

De regering had na eerdere protesten al afgezien van het oorspronkelijk geplande monument "Memory Wound" naar een ontwerp van de Zweed Jonas Dahlberg. In een rotsklif voor het eiland zou een sleuf gehakt worden, waarin de namen van de overwegend jonge slachtoffers zouden gegraveerd worden.

Breivik had bij twee aanvallen in Oslo en op Utøya 77 mensen gedood. Hij werd tot 21 jaar gevangenisstraf met aansluitende terbeschikkingstelling veroordeeld.

bron: Belga