Conflit en Syrie – VN komen terug op ultimatum aan Syrische oppositie

Conflit en Syrie - VN komen terug op ultimatum aan Syrische oppositie
Conflit en Syrie - VN komen terug op ultimatum aan Syrische oppositie

De speciale VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura gaat de komende dagen de uitnodigingen voor de vredesonderhandelingen versturen, bevestigde een VN-woordvoerder woensdag. Daarmee komt hij in feite terug op zijn ultimatum aan de Syrische oppositie. Staffan de Mistura had de oppositie eerder gewaarschuwd dat hij zelf zou bepalen wie hen mocht vertegenwoordigen bij de onderhandelingen, als ze er niet in slagen dat zelf te beslissen.
“De uitnodigingen zullen de komende dagen vertrekken”, aldus woordvoerder Stéphane Dujarric aan de journalisten, op dezelfde dag dat de Mistura de deadline bekendmaakte.
“We weten allemaal dat deze procedures nogal complex zijn, veel overleg vragen alsook de consultatie van veel mensen”, zo verzekerde hij. “Meneer de Mistura en zijn ploeg gaan dus op deze weg verder.”
De Mistura’s dreigement werd erg slecht onthaald door de oppositie, die reageerde dat de keuze van haar vertegenwoordigers “zijn zaken niet zijn”.
De onderhandelingen over een vredesregeling voor Syrië zullen op 20 februari in Genève doorgaan, onder de bemiddeling van de Verenigde Naties.

Bron: Belga