Bart Swings op 5000m ver weg van WK-medaille, wereldtitel voor Kramer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bart Swings is tijdens de wereldkampioenschappen afstanden in het Zuid-Koreaanse Gangneung als negende geëindigd op de 5000 meter. Swings noteerde zijn beste tijd van het seizoen (6:17.20), maar bleef vier seconden verwijderd van zijn snelste chrono (6:13.37). Die verrichting bleek lang niet voldoende voor de lang verwachte eerste medaille op het WK afstanden. Exact een jaar voor aanvang van de Olympische Winterspelen kan Swings vooralsnog dromen van de plakken. Bij zijn eerste olympische optreden, drie jaar geleden in Sotsji, werd Swings vierde en vijfde op de lange afstanden.

Swings trad vandaag in de zesde rit na de ijsverzorging aan. Dat betekende dat hij een perfecte piste tot zijn beschikking had. Nadeel was wel dat de Italiaan Nikola Tumolero een niet erg uitdagende opponent is. De beste tijd in de eerste vijf ritten stond op naam van de Sverre Lunde Pedersen, die na een zwakke seizoensstart sterke progressie heeft gemaakt. De Noor klokte 6:15.77. Swings ging voortvarend van start en opende zelfs met een ronde van 28.59. Tot de 3000m-passage (3:45.79) verliep alles redelijk naar wens. Bij 4200m werd de eerste ovaal boven de dertig seconden genoteerd, waarna hij nog wat snelheid verloor.

De Nederlander Sven Kramer veroverde op de 5000 meter zijn achtste wereldtitel. De tijd (6:06.82) werd nooit eerder op een laaglandbaan verwezenlijkt. Met uitzondering van 2011 toen zijn landgenoot Bob de Jong de hoogste eer opeiste en Kramer afwezig was, heeft hij dit WK-goud al sinds 2007 in handen. De tweede plaats was voor Jorrit Bergma (6:09.23), de derde voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael (6:11.67).

bron: Belga