Voormalig Belgisch wielerkampioen Serge Baguet overleden

Voormalig Belgisch wielerkampioen Serge Baguet overleden

Serge Baguet is op amper 47-jarige leeftijd overleden. De voormalige Belgische kampioen bezweek aan de gevolgen van een slepende ziekte.

Baguet leed al een paar jaar aan darmkanker, een strijd die hij gisterenochtend verloor. De Oost-Vlaming was actief als profrenner van 1991 tot 2007, weliswaar met een tussenpauze van vier jaar. In die periode kwam hij aan de kost als dakwerker, wat meteen zijn bijnaam verklaart.

Zijn belangrijkste overwinningen boekte hij in het tweede deel van zijn carrière. Een jaar nadat hij in 2000 zijn comeback maakte in het peloton, schreef Baguet een etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam. In 2005 volgde een tweede hoogtepunt, toen hij zich in Saint-Hubert tot Belgisch kampioen kroonde.

Darmkanker

Op de laatste twee seizoenen na, reed ‘Baguetje’ zijn hele loopbaan voor Lotto. Bij de concurrenten van Quick Step-Innergetic sloot hij in 2007 zijn carrière af. Later hield hij zich bezig met het organiseren van fietsvakanties in Spanje.

Op een van die vakanties werd hij in 2014 opgenomen in het ziekenhuis, waarna darmkanker werd vastgesteld. In eerste instantie leek de behandeling aan te slaan, maar begin dit jaar kreeg hij van de dokters te horen dat er geen hoop meer was.

“Een mooie ziel”

De Belgische wielerwereld reageert aangeslagen op het nieuws van zijn overlijden. Op sociale media regende het gisteren steunbetuigingen van ex-ploegmaats en collega’s. “Als vechten niet meer helpt en je de oneerlijke strijd verliest, buig ik mijn hoofd en denk ik aan jou”, reageert QuickStep-manager Patrick Lefevere, bij wie Baguet zijn carrière afsloot.

“Ik ben sprakeloos”, klinkt het bij Johan Bruyneel. “Zo jong, zo unfair, smerige ziekte.” Wilfried Peeters omschrijft Baguet dan weer als een “mooie ziel die nooit vergeten zal worden”.