Nieuwe en agressieve fraudetechniek in opmars

De financiële waakhond FSMA heeft gewaarschuwd voor een nieuwe vorm van fraude, de boiler room. Daarbij worden via de telefoon fictieve of waardeloze aandelen en financiële producten aangeboden.
door
Belga
Leestijd 1 min.

De voorbije weken hebben verschillende vennootschappen consumenten benaderd. Het gaat om Ashida Associates, Sapporo International en Tokai National Partners. De financiële waakhond raadt ten zeerste af in te gaan hun op financiële diensten. Ze mogen geen beleggingsdiensten aanbieden in ons land.

Zeer winstgevend

Vaak wordt de consument gelokt met een eerste investering, die zeer beperkt zou zijn en zeer vlug winstgevend blijkt te zijn. Vervolgens vragen de oplichters om steeds meer te investeren. In tegenstelling tot de eerste investering, zijn de nieuwe belegging verlieslatend en wanneer de consument zijn geld terugvordert, blijkt dat niet mogelijk te zijn zonder bijkomende stortingen. De fraudeurs deinzen er niet voor terug om de slachtoffers onder zeer zware druk te zetten, vandaar komt de naam boiler room.

Bedrijfsleiders

De oplichtingstechniek wordt steeds vaker gebruikt, stelt de FSMA vast. Dit jaar zijn er al 111 gevallen gemeld, tegenover 95 in 2016 en 78 in 2015. Officieel is er sprake van meer dan één miljoen euro schade. "Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Niet alle slachtoffers doen een melding of geven informatie over hun verliezen", klinkt het bij de financiële waakhond. De individuele schade kan oplopen van enkele honderden tot tienduizenden euro's. Bij de slachtoffers gaat het vaak om bedrijfsleiders of mensen met een sleutelfunctie in een bedrijf.