Tournée Minérale – Wat doet een maand zonder alcohol met je lichaam ?

Meer dan 126.000 Belgen nemen ondertussen al deel aan Tournée Minérale. Maar eerlijk is eerlijk: af en toe is het knap lastig om een glas wijn of een frisse pint te weerstaan. Denk daarom aan alle voordelen die je ervaart als je een maand lang alcohol afzweert.

Opvallend genoeg zijn er maar weinig studies gedaan naar het effect van een maand zonder alcohol. Toch zijn heel wat deskundigen ervan overtuigd dat geheelonthouding een heleboel voordelen heeft. Een eerste bonus is een dikkere portefeuille op het einde van de maand. Volgens cijfers van de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) drinken mannen gemiddeld twaalf glazen alcohol per week, vrouwen slaan er ‘slechts’ zeven achterover. In totaal sparen mannen per maand minstens 28,8 euro uit. Bij vrouwen is dat 16,8 euro.

Niet alleen de portemonnee, maar ook de weegschaal is je dankbaar. Stel dat een man een maand lang zijn pintjes vervangt door water, dan consumeert hij 5.424 calorieën minder. Voor een vrouw zijn dat gemiddeld 3.164 calorieën minder.

Ook je lichaam is erbij gebaat als je een maand lang alcohol bant. Een – weliswaar kleine – studie van het University College Londen heeft aangetoond dat het levervet, een voorloper van leverschade, na een maand onthouding met gemiddeld 15% verminderd was. Ook het suikergehalte in het bloed was met meer dan 15% gedaald. Bovendien meldden de deelnemers dat ze beter sliepen. Op een schaal van 1 tot 5 verbeterde de slaapkwaliteit met 10%. Ook hun concentratie verbeterde met 18%. Na een maand kon iedereen eveneens pronken met een mooiere, gladdere huid.

Infografiek Metro

Hoeveel geld en calorieën je exact uitspaart, kan je berekenen via de website van Tournée Minérale.