Vijf jaar geleden dat zo weinig mensen positief bliezen

Vijf jaar geleden dat zo weinig mensen positief bliezen
Belga / N. Maeterlinck

Afgelopen winter heeft 2,26% van de bestuurders te veel gedronken. Dat is het laagste aantal in vijf jaar tijd. Over het ganse jaar liep ongeveer 2,5% tegen de lamp.

De federale en lokale politieagenten hebben er een drukke winter op zitten. Tussen 25 november van vorig jaar en 31 januari van dit jaar voerden ze in totaal 450.903 alcoholcontroles uit in het verkeer. Nog nooit werden zoveel mensen in de eindejaarsperiode aan een ademtest onderworpen.

Veel controles in de week

Ondanks de toename van de controles, namen het aantal positieve testen in absolute cijfers af van 10.479 tot 10.205. Procentueel komt dit neer op een daling van 2,48 tot 2,26%. Meer dan de helft van de controles werd wel in de week uitgevoerd. Toen had 1,42% van de weggebruikers te veel alcohol in het bloed. In het weekend liep dit cijfer op tot 3,32%. Het is het vierde jaar op rij dat het aantal positieve testen terugloopt. Tijdens de campagne 2013-2014 liet 3,3% van het aantal gecontroleerde bestuurders nog een te hoog alcoholpercentage optekenen.

In Vlaanderen testte 1,99% van bestuurders positief, meldt minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Hiermee ligt het Vlaamse gemiddelde lager dan het Belgische cijfer. Bovendien blijkt dat West-Vlaanderen de slechtste leerling van de klas is. Daar liep 2,98% tegen de lamp. In Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant liggen ze rond het Belgische gemiddelde. In het Limburgse en Antwerpse verkeer testten heel wat minder bestuurders positief.