Koning krijgt minder geld van Defensie

Koning krijgt minder geld van Defensie

Tussen nu en 2019 moet er elk jaar beknibbeld worden op de kosten die Defensie maakt voor het koningshuis, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. In 2014 bedroeg het prijskaartje van de 34 militairen die gedetacheerd zijn naar het paleis nog 2.249.328 euro. Een jaar later was dat gedaald naar 2.112.582 euro, zo blijkt uit het antwoord op een parlementaire vraag aan defensieminister Steven Vandeput (N-VA). Dat bedrag zal nog verder naar beneden moeten. “De regering heeft beslist om deze uitgaven voor de periode 2015-2019 jaarlijks te verminderen met twee procent”, zegt Vandeput.

Zal de koning het dan met minder (militaire) personeelsleden moeten doen? “Het zal eerder een kwestie zijn van de beschikbare mensen efficiënter in te zetten”, klinkt het.

Ook de factuur van de vliegreizen moet de komende jaren dalen. De koning is bij wet verplicht om zich naar het buitenland te verplaatsen in een legervliegtuig. Dat toestel, een Falcon, zal binnenkort uit de vloot gehaald worden. Volgens info van de krant Dernière Heure zal het toestel wellicht niet vervangen worden. “Een van de opties is het uitbesteden van de koninklijke verplaatsingen”, aldus een bron bij Defensie.

bron: Belga