Assad: “België en rest van coalitie tegen IS niet dankbaar”

Assad: "België en rest van coalitie tegen IS niet dankbaar"

De militaire operatie van België en de rest van de internationale coalitie tegen terreurgroep IS “heeft niet verhinderd dat er Syrische burgers werden vermoord door IS”. “Waarom zou ik hen dan dankbaar moeten zijn? ” werpt de Syrische president Bashar al-Assad op in een interview met VRT, Knack en Sudpresse. De operatie is volgens hem niet alleen illegaal, maar ook “zuiver cosmetisch”. De Belgische journalisten die Assad konden interviewen, reisden mee in het kielzog van enkele parlementsleden van Vlaams Belang en PP. Voor VB-kopstuk Filip Dewinter was het niet zijn eerste reis naar het land in oorlog. Of Assad hem als vriend beschouwt? “Als politicus kom je niet naar Syrië om je vriend te bezoeken, je komt om te zien hoe het hier toegaat”, reageert Assad. “Ze komen omdat de Belgische regering blind is, zoals veel Europese regeringen, voor wat er in Syrië gebeurt – en omdat ze daar bijgevolg ook geen rol in kan spelen.”

De Syrische president ziet met name geen rol voor de EU of de NAVO in de heropbouw van het verwoeste land. “Je kunt die rol niet spelen als je tegelijk Syrië vernietigt. De EU steunt sinds het begin de terroristen in Syrië, die onder verschillende noemers opereren: ‘humanitairen’, of ‘gematigden’, enzovoorts”, zo noemt Assad de rebellen tegen zijn regime. “Terwijl de steun in werkelijkheid ging naar Al-Nusra en de IS, die van bij het begin extremisten waren.”

Dankbaar voor de Belgische F-16’s die IS bestrijden boven Syrië is Assad dus allerminst. “Laat me eerlijk zijn: er was helemaal geen operatie tegen IS. Het was een cosmetische operatie. Een denkbeeldige, want IS werd tijdens die operatie nog groter”, argumenteert Assad. “Het was ook een illegale operatie want ze vond plaats zonder overleg met of goedkeuring van de Syrische overheid, die de legitieme overheid is. Het is dus ook een schending van onze soevereiniteit. En de operatie heeft niet verhinderd dat er Syrische burgers werden vermoord door IS. Waarvoor zou ik hen dan dankbaar moeten zijn?”

bron: Belga