Justitie op zoek naar 140 cipiers in Vlaanderen

Justitie op zoek naar 140 cipiers in Vlaanderen

De FOD Justitie zoekt momenteel 140 penitentiair bewakingsassistenten (cipiers) in Vlaanderen. De jobs zijn vacant in Antwerpen, Brussel, regio Kempen, Oost- en West-Vlaanderen. Kandidaten kunnen van 6 tot en met 20 februari solliciteren via de website van Selor. Dat meldt het selectiebureau van de overheid vandaag. Aan Franstalige kant zijn er 105 vacatures. Er zijn momenteel 45 vacatures in de regio Antwerpen (Antwerpen, Mechelen en Beveren); 17 in Brussel (Vorst en Sint-Gillis); 23 in regio Kempen (Turnhout, Hoogstraten, Wortel en Merksplas); 15 in Oost-Vlaanderen (Gent, Oudenaarde en Dendermonde) en 40 vacatures in West-Vlaanderen (Brugge, Ruislede en Ieper). In Limburg zijn er op dit moment geen vacatures. Je kan dus niet inschrijven om te werken in deze regio, aldus Selor.

Voortaan verloopt de selectieprocedure volgens een nieuwe specifieke procedure, met generieke testen op niveau C (hoger secundair onderwijs) en een functiespecifieke screening. Die screening, met pc-testen én ook een interview, is gebaseerd op de realiteit en werd samen met een panel van experten van justitie ontwikkeld. Wie slaagt, komt op de laureatenlijst. Zodra er vacatures zijn in de gekozen regio(‘s), wordt door de FOD Justitie uitgenodigd voor het verplicht medisch onderzoek. Bij positief advies, kan je beginnen aan je stage, aldus Selor.

Na de lange cipiersstaking vorig jaar, werden afspraken gemaakt tussen de cipiersbonden en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om na zes jaar aanwervingsstop opnieuw cipiers te zoeken. Tussen augustus en december 2016 werden negen sollicitatiesessies georganiseerd. Maar die resultaten volgens de oude procedure waren mager, bleek begin dit jaar uit cijfers van het Directoraat-Generaal Penitentiaire Inrichtingen. In totaal werden 10.544 geïnteresseerden uitgenodigd voor de testen. Van hen kwam goed 12 procent opdagen (1.346 personen). Slechts 646 kandidaten, goed voor 6 procent van het aantal uitgenodigden, slaagden. Van die groep geslaagden kwam ongeveer de helft (328) opdagen voor de verplichte medische controle. 278 bleken geschikt en van hen konden vorig jaar 169 starten als cipier.

bron: Belga