Groep van Tien vraagt oplossing aan regeringen voor geluidshinder Brussels Airport

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Groep van Tien, het topoverlegorgaan van vakbonden en werkgevers, vraagt de verschillende federale en regionale regeringen van het land om een oplossing uit te werken voor de patstelling die is ontstaan rond de geluidsnormen op de luchthaven van Zaventem. Werkgevers en vakbonden hebben een brief geschreven aan premier Charles Michel en de minister-presidenten van de verschillende gewestelijke regeringen. Het is zeer uitzonderlijk dat de Groep van Tien zich uitspreekt over een concreet dossier zoals Brussels Airport. "Het belang is van die aard dat we hebben besloten tot een gemeenschappelijk initiatief", aldus VBO-gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans over de brief.

De sociale partners willen dat de regeringen zo snel mogelijk de politieke impasse doorbreken en tot een gezamenlijke oplossing komen "die een aanvaardbaar evenwicht tussen het economisch belang van de luchthaven, de veiligheid voor de opstijgende en dalende vliegtuigen en de levensomstandigheden op en rond de luchthaven in de ruime zin nastreeft".

Het is niet de bedoeling van de briefschrijvers, aldus Timmermans, om één partij met de vinger te wijzen. "Iedereen zal een deel van de lasten moeten dragen om van de lusten te kunnen genieten."

De sociale partners waarschuwen in de brief, geschreven door voorzitster Michèle Sioen en ondertekend door alle sociale partners, dat de aanhoudende onduidelijkheid over de geluidshinder en het uitblijven van een regeling tussen de verschillende overheden een rechtstreekse impact zal hebben op de tewerkstelling in Vlaanderen, Brussel en Wallonië en op de Belgische economie in het algemeen. "De luchthaven van Zaventem is de op één na belangrijkste economische pool van ons land", aldus de briefschrijvers.

bron: Belga