Marine Le Pen profileert zich als "kandidate van het volk"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Marine Le Pen, de kandidate van het rechtspopulistische Front National (FN), heeft in Lyon haar campagne voor de presidentsverkiezingen afgetrapt. Ze stelde er zich voor als "de kandidate van het volk", tegenover "het rechts van de poen, het links van de poen". Ze waarschuwde ook voor immigratie en islamitisch fundamentalisme. "Ik verdedig de steunmuren van onze samenleving" tegenover "onze leiders die hebben gekozen voor een gedereguleerde mondialisering" en "massale immigratie", sprak de 48-jarige Le Pen in Lyon zowat 3.000 mensen toe aan het einde van een tweedaagse meeting van het FN. "We willen niet leven onder het juk of de bedreiging van islamitisch fundamentalisme", voegde ze nog toe.

De voorbije twee jaar kostte een reeks jihadistische aanslagen in Frankrijk het leven aan 238 mensen.

Le Pen riep ook op tot patriottisme. "Frankrijk is een bewijs van liefde, en die liefde heeft een naam: patriottisme", klonk het. "Jullie hebben het recht om van jullie te houden en jullie hebben het recht om dat te tonen. Het is tijd om het nationale gevoel nieuw leven in te blazen." Waarop haar aanhangers scandeerden: "On est chez nous, on est chez nous" ("Wij zijn hier thuis, wij zijn hier thuis").

Het FN had zaterdag al zijn programma voor de presidentsverkiezingen bekendgemaakt. Een van de speerpunten daarin is een referendum over een exit uit de Europese Unie ("frexit"). Le Pen kan volgens peilingen winnen in de eerste stemronde van de verkiezingen (op 23 april), maar ligt duidelijk achterop voor de tweede ronde, die plaatsvindt op 7 mei.

Bron: Belga