Limburgers krijgen eigen virtuele munt

Foto Flickr / ArcheoNet Vlaanderen

De inwoners van Limburg kunnen binnenkort in lokale winkels, zwembaden en culturele centra afrekenen met de LimbU. De nieuwe, digitale gemeenschapsmunt komt nog voor de zomer in de handel.

Limburgers zullen in de toekomst niet alleen kunnen betalen met de euro, maar ook met de LimbU. Alle deelnemende gemeentes zullen een nieuwe bankkaart in het leven roepen, waarmee in LimbU’s afgerekend kan worden. De waarde van één LimbU bedraagt één eurocent.

In eerste instantie zullen de gemeentes en intercommunales de LimbU’s onderling verdelen, maar op termijn komen daar ook handelaars en bedrijven bij. Bedoeling is dat er in musea, zwembaden en culturele centra betaald kan worden met LimbU’s. Verder moet de digitale munt ook de lokale kleinhandel en de streekproducten een duwtje in de rug geven, want ook deze kunnen geruild worden voor LimbU’s.

Het gemeenschapsgevoel van de Limburgers is altijd al bijzonder sterk geweest, maar de komst van de digitale munt moet dat nog meer in de verf zetten. Het bijzondere aan de munt is dat de LimbU’s verdiend kunnen worden met acties die iets opleveren voor de gemeenschap. Denk daarbij aan vrijwilligerswerk, het doneren van bloed of een zwerfvuilactie. Er is zelfs een gemeente die haar inwoners wil stimuleren om een EHBO-cursus te volgen. Iedereen die zich inschrijft, krijgt een aantal LimbU’s gestort op de speciale bankkaart. Nadien kunnen de LimbU’s gespendeerd worden bij de bakker of de kaasboer.

Op die manier hoopt vzw Uitmuntend Limburg de burgers te stimuleren om deel te nemen aan het lokale beleid. «Mensen die met LimbU’s betalen worden erkend als burgers die iets goeds gedaan hebben voor de gemeenschap», verduidelijkt coördinator Wim Van De Putte in Het Belang Van Limburg. Hij wijst er nog op dat de LimbU in geen geval bedoeld is ter vervanging, maar als aanvulling van de euro.