"Gevaarlijke" illegale Algerijn mag niet worden uitgewezen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er is opnieuw beroering over de uitspraak van een rechter in een migratiedossier. Een 41-jarige Algerijn die illegaal in België verblijft en die door de inlichtingendiensten in de gaten wordt gehouden voor banden met terrorisme, mag van een rechter niet worden uitgewezen. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag. "Onbegrijpelijk", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Deze illegale Algerijn is een gevaarlijk individu." De man in kwestie, Mohamed B., staat onder meer omwille van zijn Nederlandse vrouw bekend bij de veiligheidsdiensten. Zij was drie jaar geleden op haar 24ste de eerste vrouwelijke Syrië-ronselaar die in ons land werd gearresteerd. Ze werd veroordeeld tot een gevangenisstraf, die ze inmiddels heeft uitgezeten.

Twee maanden geleden werd de man meegenomen naar het gesloten centrum van Vottem (Luik) met het oog op zijn uitwijzing naar Algerije. De hele procedure voor een gedwongen repatriëring werd doorlopen, een dokter achtte hem ook 'fit to fly'. Algerije leverde een laissez-passer af waarmee B. door de douane geraakt.

Gisteren had de man op een vliegtuig moeten stappen, maar hij diende een eenzijdig verzoekschrift in bij de Luikse rechtbank van eerste aanleg en haalde zijn slag thuis. Hij kon de rechter overtuigen dat hij ziek is. Eerder hadden twee andere rechtbanken geoordeeld dat de repatriëring wel kan doorgaan.

Francken moet bovendien een dwangsom van 500 euro betalen per dag dat hij de man vasthoudt. De staatssecretaris tekent derdenverzet aan tegen de uitspraak. "De man had nu in Algerije moeten zitten, maar loopt door deze gerechtelijke beslissing vrij rond. Onbegrijpelijk."

bron: Belga