Mensenrechtenhof veroordeelt Rusland wegens "willekeurige arrestaties" Aleksej Navalny

door
Belga
Leestijd 1 min.

Rusland moet de politieke activist, blogger en oppositieleider Aleksej Navalny zo'n 63.000 euro schadevergoeding betalen. Volgens de rechters in Straatsburg werd Navalny, die vorige maand zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen van 2018 aankondigde, verschillende keren het slachtoffer van "willekeurige arrestaties, ontwettige vrijheidsberovingen en oneerlijke processen". Navalny manifesteert zich al jaren als een luis in de pels van het Kremlin. Tussen 2012 en 2014 werd hij minstens zeven keer opgepakt en twee keer vastgehouden in afwachting van een proces. Volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens waren al deze arrestaties "disproportionele reacties op vreedzame politieke bijeenkomsten". Alles lijkt erop te wijzen dat de politie "routinematig onaangekondigde maar vreedzame bijeenkomsten onderbreekt en de deelnemers arresteert".

De arrestaties van Navalny mondden ook zeven keer uit in een zitting voor een rechtbank. In zes van de zeven gevallen baseerde de rechter zijn uitspraak alleen op de politieversie van de feiten en werden alle getuigen à décharge geweigerd omdat ze volgens de rechtbank vooringenomen waren. "Een schending van het recht op een eerlijk proces", besluit het Mensenrechtenhof nu. In totaal moeten de Russische autoriteiten 63.678 euro schadevergoeding en onkostenvergoeding betalen aan Navalny.

Het is niet de eerste keer dat een zaak rond Navalny behandeld wordt door het Hof in Straatsburg. In februari 2016 luidde het verdict dat de veroordeling van Navalny voor het verduisteren van geld evenmin eerlijk verlopen was.

bron: Belga