Tommelein wil in 2019 starten met uitrol ‘slimme’ meters

Tommelein wil in 2019 starten met uitrol ‘slimme’ meters
Belga / S. Gremmelprez

Als het van minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) afhangt, verschijnen de eerste digitale elektriciteitsmeters in 2019 in de Vlaamse huizen. De toestellen zouden de elektriciteitsfactuur doen dalen.

In veel huizen wordt het elektriciteitsverbruik bijgehouden met een klassieke meter, maar die toestellen worden niet meer gemaakt. De Vlaamse regering wil ze vervangen door ‘slimme’ varianten, waarbij distributiebeheerders vanop afstand het verbruik kunnen controleren en mensen ook meteen hun reële afname kunnen opvragen. Energieminister Tommelein heeft zijn nota voor de invoer van de machines al langer klaar en stelt nu voor om de tellers vanaf 2019 in te voeren. De beslissing over de invoerdatum valt vandaag.

De toestellen kosten volgens de Vlaamse energieregulator Vreg zo’n 200 euro, zonder installatievergoedingen. Dat bedrag zou verrekend worden via de energiefactuur. Mensen die een nieuwbouw neerzetten of zonnepanelen hebben staan, komen eerst aan bod. Om iedereen van een slimme teller te voorzien, zouden enkele jaren nodig zijn.

“We zijn zeker niet de eersten van de klas maar de laatsten van Europa. Er is dus geen tijd meer te verliezen”, aldus de minister. “Ook bij de netbeheerders zijn er reeds voorbereidingen gestart door de opmaak van lastenboeken. Het komt er dus aan.”

“Slimme meters zullen stroomfactuur doen stijgen”

Oppositiepartijen sp.a en Groen waarschuwen voor de hoge kostprijs van de uitrol van de digitale elektriciteitsmeters in Vlaanderen. “Uit eerdere kosten-batenanalyses blijkt dat er hiervoor bedragen tot 2 miljard euro moet worden gedragen door alle energieverbruikers, terwijl slechts een minderheid de vruchten plukt”, aldus parlementslid Rob Beenders.

Groen staat achter de overstap naar ‘slimme’ meters, maar vraagt de Vlaamse regering om wel “goed na te denken over de manier waarop ze de meters invoert”. “Een meerkost mag niet bij de gezinnen terechtkomt”, zegt parlementslid Johan Danen.