Ban Ki-moon geen kandidaat voor Zuid-Koreaans presidentschap

door
Belga
Leestijd 2 min.

De voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon zal zich niet kandidaat stellen bij de volgende presidentsverkiezingen in Zuid-Korea. Dat heeft hij vandaag aangekondigd tijdens een persconferentie. In de nasleep van het grootschalige corruptieschandaal in het Aziatische land, gingen stemmen op dat Ban een mogelijke kandidaat zou zijn. Ban Ki-moon was tot en met eind vorig jaar de secretaris-generaal van de VN. In januari keerde hij terug naar zijn thuisland en sindsdien bestond er heel wat onduidelijkheid over zijn (politieke) toekomstplannen. Verscheidene waarnemers gaven aan dat hij het hoogste Zuid-Koreaanse ambt zou ambiëren.

Vandaag gaf Ban echter onverwachts aan zich niet kandidaat te stellen. "Ik ga me terugtrekken uit het politieke leven. Het spijt me dat ik daarmee veel mensen teleurstel", liet hij optekenen. Ban gaf ook aan dat hij teleurgesteld is in het huidige establishment en dat dat hij wordt gehinderd door laster. Toch geloven velen dat Ban Ki-moon wel degelijk zijn zinnen had gezet op het presidentschap. Hij nam de voorbije weken deel aan heel wat publieke optredens die een voorbode leken te zijn voor een kandidatuur voor de conservatieve Saenuri-partij van de afgezette presidente Park Geun-Hye.

Ban zou binnen de partij echter niet op de nodige steun kunnen rekenen. Zijn imago liep onder meer een deuk op na het schandaal waarin zijn broer Ban Ki Sang en diens zoon Joo Hyun Bahn verdacht worden. Het Amerikaanse gerecht vroeg eind januari hun aanhouding. Daarnaast lopen ook de Zuid-Koreaanse kiezers de laatste weken steeds minder warm van Ban. Uit een recente peiling blijkt dat nog slechts 13,1 procent van de Zuid-Koreanen positief staan tegenover hem, terwijl dat vlak na de terugkeer naar zijn thuisland nog 20,3 procent was.

De presidentsverkiezingen in Zuid-Korea zijn voorlopig gepland in het najaar van 2017. Ze zouden echter al veel eerder kunnen worden gehouden: indien het grondwettelijk hof de afzetting van president Park bevestigt, moeten binnen de zestig dagen nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Bron: Belga