Zondag strijden Patriots en Falcons tijdens de Super Bowl

Bob Levey/Getty Images/AFP

Zondag vindt de 51ste Super Bowl plaats. De New England Patriots nemen het op tegen de Atlanta Falcons.

De Super Bowl, de finale van het american footballseizoen in de Verenigde Staten, is immens populair. Vorig jaar kijken er maar liefst 167 miljoen mensen naar op televisie. De winnaars van de NFC en de AFC, de twee american footballcompetities, nemen het in de finale tegen elkaar op. De Patriots spelen in het blauw, de Falcons in het rood.

Voor een ticket betaal je zo’n 1.300 dollar (1.200 euro). Wie geen ticket heeft, hangt voor televisie. Leuk weetje: volgens de National Chicken Council verorberen de televisiehangende Amerikanen tijdens de Super Bowl zo’n 1,3 miljard kippenvleugels. Een zeventigtal camera’s brengen de hele wedstrijd in beeld.

Kevin C. Cox/Getty Images/AFP

Tijdens de pauze treedt Lady Gaga op. De reclamefilmpjes voor en na dat optreden zijn zeer gegeerd. Een bedrijf betaalt ongeveer 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro) voor een filmpje van een halve minuut.

Dit jaar gaat vooral de reclame van Budweiser over de tongen. In het filmpje is te zien hoe de Duitse oprichter van Anheuser-Busch emigreert naar de Verenigde Staten en daar heel wat hindernissen moet overwinnen. Hoewel het filmpje volgens de brouwer al veel langer is opgenomen, is het makkelijk te zien als een kritiek op het beleid van de nieuwe president Donald Trump.