Uitbreiding bijzondere methodes inlichtingendiensten stapje dichterbij

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Staatsveiligheid kan binnenkort ook uitzonderlijke methodes, zoals hacking of telefoontaps, gebruiken voor het opvolgen van extremistische groeperingen of haarpredikers en voor contraspionage. De Kamercommissie keurde woensdag alle artikels van het wetsontwerp goed dat de bijzondere inlichtingenmethodes (BIM) uitbreidt. Groen vroeg een tweede lezing. Die uitbreiding kadert in de antiterreurmaatregelen die de regering neemt. Eerder keurde de Kamer al de uitbreiding goed van de bijzondere opsporings- en onderzoeksmethodes (BOM) die speurders kunnen gebruiken bij gerechtelijke onderzoeken. Zij hebben nu een beter kader om toegang te krijgen tot informaticasystemen of kunnen bij meer misdrijven telecomgegegevens onderscheppen.

Het ontwerp van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) geeft de inlichtingendiensten - de Staatsveiligheid en de ADIV, de militaire inlichtingendienst - meer slagkracht.

Zo zullen ze onder bepaalde voorwaarden ook bijzondere methodes kunnen gebruiken in het buitenland. Telefoontjes naar het buitenland zullen bijvoorbeeld ook afgeluisterd kunnen worden. De inlichtingendiensten krijgen de mogelijkheid om gebruik te maken van fictieve identiteiten om hun agenten te beschermen. Er wordt een nieuwe specifieke methode ingevoerd om de inlichtingendiensten de mogelijkheid te bieden om vervoers- en reisgegevens te vorderen. Verder wordt het arrest van het Hof van Cassatie dat telecomproviders die in België actief zijn verplicht zijn mee te werken wettelijk verankerd.

Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vroeg een tweede lezing over het ontwerp. "De Staatsveiligheid en ADIV krijgen er een pak bevoegdheden bij, maar ik vind dat er voorlopig nog te weinig garanties zijn dat er voldoende controle is", zegt hij.

De Kamercommissie zal over enkele weken over het gehele ontwerp stemmen. Daarna verhuist de tekst naar de plenaire vergadering.

bron: Belga