Eigen munteenheid moet Zwitsers dorp redden

Naast de Zwitserse frank, aanvaarden handelaars in het bergdorp Les Diablerets ook de 'isenau'. Het skigebied stampte zijn eigen munteenheid uit de grond om fondsen te werven en bewoners aan te zetten om lokale producten te kopen. 
door
Kevin
Leestijd 1 min.

Sinds december zijn zo'n 50.000 isenaumunten in de omloop. Elke munt is tien Zwitserse frank waard (9,4 euro) en toont beelden van een kabellift enerzijds en anderzijds de Diaboltin, een fee uit de lokale verhalen. Dat bericht Expatica.

De munt deelt zijn naam met het skigebied Isenau, net boven Les Diablerets. Om dat te bereiken, wordt gebruik gemaakt van een oude kabellift. Die is aan vervanging toe, maar de dorpsbewoners moeten dat geld zelf ophoesten, omdat het gebied niet in de plannen past van het bevoegde kanton. De 'Fondation pour la défense des intérêts d'Isenau' heeft daarom de munt ingevoerd.

Tegen eind april moet het gebruik van de munten zo'n 250.000 Zwitserse frank in het laatje hebben gebracht. Daarmee kan het dorp een lening aangaan om de skilift te herstellen en de toekomst van het gebied te verzekeren.

Dat lijkt te gaan lukken en de munt heeft nog positieve effecten. "De tijdelijke munteenheid wekt de dorpsbewoners op. Vooral jonge mensen lijken nu te beseffen dat ze hun energie moeten investeren om hun toekomst veilig te stellen", aldus Jean-Marie Schlaubitz van de Fondation.