Twee Belgen riskeren tien jaar cel wegens poging tot diefstal in Auschwitz

door
Belga
Leestijd 2 min.

Twee Belgen riskeren tot tien jaar cel wegens een poging om isolatoren uit wit porselein te stelen van de omheining rond het nazi-concentratiekamp in Auschwitz. Het proces van Yann P.-B. en William H. (de Poolse wet verbiedt de publicatie van familienamen van beschuldigden) begint op dinsdag 28 februari in Krakau, aldus het parket. De twee vijftigers werden in juli vorig jaar bij het verlaten van het museum van Auschwitz opgepakt. Omdat ze geen verklaring konden geven voor hun gedrag, stelden ze zelf voor om tot een jaar voorwaardelijk te worden veroordeeld, maar het parket ging daar niet op in. De Belgen werden niet gearresteerd, aldus een woordvoerder van het parket van Oswiecim. Het is nu aan de rechtbank van Krakau om hen op te roepen.

Alle materiaal van het kamp in Auschwitz, ook de destijds geëlektrificeerde omheining, maken deel uit van het museum van het gewezen vernietigingskamp, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. De meest spraakmakende diefstal in Auschwitz was die in 2009 van het paneel met het opschrift "Arbeit macht frei" boven de ijzeren poort aan de ingang van het kamp. Het paneel werd teruggevonden. De dader, een Zweedse 34-jarige neonazi, werd veroordeeld tot twee jaar en acht maanden celstraf.

Tussen 1940 en begin 1945 heeft nazi-Duitsland in Auschwitz-Birkenau ongeveer 1,1 miljoen mensen vermoord, onder hen een miljoen joden uit verschillende Europese landen. Het kamp, waar ook rond de 80.000 niet-joodse Polen, 25.000 Roma en 20.000 Sovjetsoldaten de dood vonden, werd in januari 1945 bevrijd door het Rode Leger.

Bron: Belga