Mohamed Abrini in verdenking gesteld in Frankrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Belgische terreurverdachte Mohamed Abrini is vandaag in Frankrijk officieel in verdenking gesteld in het onderzoek naar de terreuraanslagen die op 13 november 2015 plaatsvonden in Parijs. Dat hebben zijn advocaten meegedeeld. Abrini was vandaag voor één dag door België overgeleverd aan de Franse gerechtelijke autoriteiten. Een officiële reden daarvoor was tot nu toe niet meegedeeld. Maar de advocaten van de verdachte bevestigen nu dat Abrini in Parijs door een onderzoeksrechter officieel in verdenking is gesteld in het terreuronderzoek. "De onderzoeksrechter heeft hem geen vragen gesteld", zo staat nog in de mededeling van de advocaten Emmanuel Pierrat en Stanislas Eskenazi.

De 32-jarige Mohamed Abrini werd op 8 april opgepakt in Anderlecht, een tweetal weken na de aanslagen van 22 maart in Brussel en Zaventem, maar werd al gezocht sinds de aanslagen in Parijs op 13 november, onder meer omdat hij twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam werd gefilmd in een tankstation op de snelweg naar Parijs. Abrini bekende dat hij de "man met het hoedje" is, die gefilmd werd op bewakingsbeelden van de luchthaven van Zaventem kort voor zijn twee mededaders zich opbliezen. De man liet in de vertrekhal zijn bagage achter, die achteraf de zwaarste lading explosieven bleek te bevatten.

Het Franse gerecht vaardigde eind april een Europees aanhoudingsbevelen (EAB) uit, waarin het Abrini beschuldigde van deelname aan de activiteiten van een terreurgroep en mededaderschap aan 132 terroristische moorden.

Bron: Belga