Onze redactrice ging op ontdekkingstocht in Montreal

Dit jaar trekt Montreal zijn feestelijkste outfit aan om zijn 375ste verjaardag uitgebreid te vieren. De ideale gelegenheid om de stad eens op een andere manier te (her)ontdekken, via ongewone plekjes en activiteiten die allemaal bijdragen tot de charme van deze metropool.  

Urban Montreal
De stad trekt alle registers open voor de tien miljoen toeristen die ze jaarlijks over de vloer krijgt. Met de Cité Mémoire Experience toont de metropool haar geschiedenis in licht en geluid op de muren, straten en bomen van de stad. Joodse deportaties, achtergelaten kinderen, homoseksualiteit, slavernij… Na zonsondergang nemen interactieve werken overal in Old Montreal je mee op een prachtige, ontroerende reis.
www.montrealenhistoires.com

Montreal vanuit de lucht
Ontdek Montreal in 360° vanop een observatiepost. Op de 46ste verdieping van de skyscraper op Place Ville Marie heb je een adembenemend zicht op de Mont Royal, de Saint-Lawrence rivier en het Olympic Park. Een verdieping lager neemt een interactieve en participatieve tentoonstelling je mee door de geschiedenis van de gastronomie, de kunsten en de wijken van de stad langs een gepersonaliseerd, ongewoon en niet te missen parcours.
Ausommetpvm.com

Groen Montreal
Maak een wandeling door de groene straatjes van Montreal. De bewoners van elf arrondissementen hebben de handen in elkaar geslagen om hun wijken om te toveren tot groene zones die voor iedereen toegankelijk zijn. Je ontdekt ze langs vier groene en actieve parcours van ongeveer vijf kilometer rond de thema’s lichaamsbeweging, milieu en burgerschap, geschiedenis en bouwkundig erfgoed, kunst en cultuur. Een leuke manier om je onder te dompelen in het dagelijkse leven van de bewoners en echte oases van rust en ontmoetingen te ontdekken.
Eco-quartiers.org

Ondergronds Montreal
Exploreer de buik van Montreal en ontdek de formatie van geologische massieven ten tijde van de gletsjers, in een grot midden in de stad. In de zomer organiseert de Quebec Speleology Society rondleidingen in de Saint-Léonard Cave in het Parc Pie-XII.
Speleo.qc.ca

Solidair Montreal
Het restaurant ‘Robin des Bois’ is een ongebruikelijke culinaire spot en incontournable in Montreal. Een charmante plek waar vrijwilligers het keukenteam een handje helpen bij de bereiding van moderne gerechten op basis van homemade producten. De winst wordt herverdeeld aan liefdadigheidsinstellingen die actief zijn binnen de stedelijke gemeenschap. Mag het iets meer zijn? Laat je dan eens helemaal gaan en schrijf al je negatieve gedachten op een bord, voor je het tegen de muur kapotsmijt.
Robindesbois.ca

Feestelijk Montreal 
375 jaar, dat moet gevierd worden. Speciaal voor de gelegenheid plant de stad een heel jaar lang originele feestelijkheden. Vanaf 23 februari pakt Montreal uit met interactieve en immersieve lichtcreaties langs het parcours van Illuminart.

Van 17 mei tot 2 september kan je ook gaan kijken naar ‘Montréal AVUDO’, een spektakel als eerbetoon aan de Saint-Lawrence rivier, met grootschalige projecties op het water van de Oude Haven. In dezelfde periode wordt de Jacques-Cartier brug op interactieve wijze verlicht, naargelang de evenementen van de dag, in het kader van het project ‘Living Connections’.

Van 15 tot 17 september komen 375 mensen samen op het Place des Festivals voor een groot dansfeest tijdens de ‘Super Méga Continental’. En op 12 november zal het symfonieorkest muziek uit videogames ‘made in Montreal’ spelen.
Het volledige programma van de festiviteiten vind je op www.375mtl.com.

Door Laura Sengler