De Gucht pleit voor integrale financiële drooglegging Syriëstrijders

door
Belga
Leestijd 2 min.

Open Vld-senator Jean-Jacques De Gucht pleit naar Nederlands voorbeeld voor een wet die een integrale financiële drooglegging beoogt van alle Syriëstrijders en gewelddadige extremisten om verdere terroristische aanslagen te vermijden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon toont zich in antwoord op een schriftelijke vraag van De Gucht alvast positief over het Nederlandse initiatief. Uit het antwoord van de minister blijkt dat de nationale tegoeden van alle 33 strijders die zich momenteel in het conflictgebied bevinden bevroren zijn. Van de 117 teruggekeerde Syriëstrijders (34 in Vlaanderen, 63 in het Brusselse gewest en 20 in Wallonië) zijn er momenteel 38 geschrapt uit de registers en 20 opgesloten in de gevangenis.

Van de 239 Syriëstrijders, die pogen te vertrekken naar Syrië of potentieel kandidaat zijn, zijn er 23 uit het bevolkingsregister geschrapt. Het feit dat iemand (dus ook een teruggekeerde Syriëstrijder) het recht heeft op een of andere uitkering wordt individueel bekeken, stelt Jambon nog in zijn antwoord.

In het kader van het Kanaalplan werden in de eerste helft van 2016 werden 33 vzw's gecontroleerd. Sinds september werd de frequentie verhoogd naar één operatie per week, waarbij gemiddeld drie instellingen worden gecontroleerd.

De Gucht vindt cijfers over de schrappingen bemoedigend: "Wat betreft het toekennen van uitkeringen aan terugkerende Syriëstrijders zijn er inderdaad knipperlichten maar hier moet men een stap verder gaan. Ik verwijs naar Nederland waar de wetgever onlangs verregaande wettelijke bepalingen heeft aanvaard waar bij deelname aan een terroristische organisatie men systematisch alle uitkeringen, subsidies en tegemoetkomingen verliest."

Zo wil Nederland verhinderen dat met uitkeringen of voorzieningen bijgedragen wordt aan de organisatie van terroristische activiteiten die de nationale veiligheid bedreigen. Er zijn volgens de Open Vld'er reeds veel inspanningen geleverd wat betreft het financieel droogleggen van foreign fighters en terroristen "maar het lijkt me noodzakelijk om de inspanningen nog verder op te drijven en dan in het bijzonder wat betreft het bevriezen van alle tegoeden van de Syriëstrijders". Het is belangrijk dat men immers ook de ondersteuningsnetwerken van terroristen drooglegt en hen in het vizier neemt die ondersteuningsdiensten leveren aan deze netwerken.

bron: Belga