Ook na ontslag Furlan blijft oppositie onderzoekscommissie eisen

Ook na ontslag Furlan blijft oppositie onderzoekscommissie eisen

De Waalse oppositiepartijen MR en Ecolo blijven een onderzoekscommissie eisen naar de intercommunale Publifin en diens operationele poot Nethys, ook na het ontslag van PS-minister Paul Furlan. Dat ontslag komt volgens hen trouwens rijkelijk laat. “Ik was de eerste om dit ontslag te eisen. Niet om op de man te spelen, maar omwille van zijn politieke verantwoordelijkheid”, reageert MR-fractieleider Pierre-Yves Jeholet. De liberaal spreekt van een opeenstapeling van feiten en risico’s op belangenvermenging op het kabinet-Furlan, waar volgens hem al langer een en ander fout liep. Hij verwijt Furlan ook “onachtzaamheid, gepruts en schuldig verzuim”, aangezien hij niet snel genoeg ingreep.

Ecolo-covoorzitter Patrick Dupriez verwelkomt de “moeilijke beslissing” die Furlan genomen heeft. “Hij besloot zijn verantwoordelijkheid en die van de Waalse regering op te nemen. Hij heeft moeten vaststellen dat hij niet langer de man was om de hervormingen door te voeren die zich opdringen.”

Dupriez waarschuwt echter dat zijn ontslag de aandacht niet mag afleiden van de grond van de zaak, waarbij lokale mandatarissen royale vergoedingen opstreken om te zetelen in allerlei nep-adviesraden. Een onderzoekscommissie blijft dus nodig, luidt het. Bovendien moeten volgens Dupriez nog ontslagen volgen, bijvoorbeeld van andere bestuurders bij Publifin en Nethys.

Ook de MR blijft pleiten voor een onderzoekscommissie. Die moet leiden tot “radicale maatregelen” op vlak van goed bestuur, aldus nog Jeholet. Denk aan regels rond de cumul van mandaten, vergoedingen, belangenconflicten en de rol van intercommunales in het algemeen.

bron: Belga