Ook in Leuven vieren Chinese studenten het jaar van de Haan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Chinezen in Leuven, en dan vooral de studentenpopulatie, vieren het Chinese nieuwjaar in stukjes. Vorige week, op 21 januari, was er al een voorproefje. Toen kwam de studentenkunstgroep van de Zhejiang Gongshang Universiteit, Hangzhou, naar Leuven voor een optreden, zegt Wim Polet van het International Office van Campus Groep T van de KU Leuven. Morgen/vrijdag worden er horoscopen van het jaar van de Haan verdeeld onder de studenten van Campus Groep T en op 12 februari is er een eet- en drankfestijn in de cafetaria van Campus Groep T, gevolgd door optredens in de aula van de instelling. Het eigenlijke Chinese nieuwjaar of lentefeest vindt dit jaar plaats op 28 januari, volgende zaterdag dus. "Maar onze Chinese studenten hebben gekozen om het eigenlijke feest te houden op zondag 12 februari, omdat alle examens dan achter de rug zijn", aldus Wim Polet.

Het optreden van vorige zaterdag was een organisatie van de vereniging "Nihao Leuven" en het "Confucius Institute". Dat instituut maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van organisaties, die tot doel hebben de Chinese taal en cultuur internationaal te promoten. Het hoofdkwartier is in Beijing.

Aan de KU Leuven studeren momenteel 824 Chinezen. "Het is op de Nederlanders (1.963) na de grootste studentenpopulatie van vreemde origine in Leuven en de grootste niet-Europese studentengroep", zegt Wim Polet. Aan de opleiding industrieel ingenieur van Campus Groep T alleen al gaat het om 150 Chinezen. "We hebben al sinds lang goede banden gesmeed met Chinese universiteiten", zegt Polet, "omdat we het ook verrijkend vinden om onze studenten in contact te brengen met jongeren uit andere landen en culturen.

Ik ga zelf 2 keer per jaar naar Chinese universiteiten om er studenten warm te maken voor een studie bij ons. Als je in China zegt dat je komt van Leuven, waar al een universiteit was in 1425 dan maakt dat ginds wel indruk. Bovendien kunnen ze hier al van hun bachelorjaren terecht, omdat heel het curriculum bij ons ook in het Engels kan worden gevolgd", aldus Polet. "Chinezen hebben een goede theoretische kennis als ze in Leuven aankomen, maar zeker inzake groepswerk en creativiteit kunnen ze bij ons nog wat opsteken."

bron: Belga