Australian Open draait uit op Sister Act 9

AFP / P. Crock

Voor het eerst sinds 2009 staan de zusjes Williams nog eens tegenover elkaar in de finale van een grandslamtornooi. Op de Australian Open is dat, waar Roger Federer bij de mannen wacht op zijn oude rivaal Rafael Nadal.

We schrijven 2017, maar als je naar de ontknoping van de Australian Open kijkt, zou je denken dat het eerder 2007 is. Een hele resem reekshoofden liet het de voorbije anderhalve week afweten in Melbourne, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

Zo krijgen we in het damestornooi voor het eerst in acht jaar nog eens een onvervalste ‘Sister Act’ tussen Serena en Venus Williams. De twee stonden in 2015 nog wel eens tegenover elkaar, maar het is van Wimbledon 2009 geleden dat dat in de finale van een toptornooi gebeurde.

In de halve finales had Venus (WTA 17) wel een pak meer werk dan haar zus. Het kostte de oudste van de twee drie sets om zich te ontdoen van haar Amerikaanse landgenote Coco Vandeweghe (WTA 35): 6-7, 6-2 en 6-3.

Serena (WTA 2) van haar kant, veegde Mirjana Lucic-Baroni (WTA 79) in 50 minuten van de baan. Meer dan drie schamele spelletjes waren de Kroatische niet gegund: 6-2 en 6-1. Een zevende eindzege lonkt, want in de onderlinge duels met haar zus leidt Serena met 16-11.

Ook bij de mannen zit er een lekker ouderwetse finale aan te komen. Oudgediende Roger Federer (ATP 17) wacht er na zijn felbevochten overwinning in de halve finales op zijn voormalige aartsrivaal Rafael Nadal (ATP 9).

Tegen zijn Zwitserse landgenoot Stan Wawrinka (ATP 4) had Federer meer dan drie uur en vijf sets nodig: 7-5, 6-3, 1-6, 4-6 en 6-3. Nadal speelt deze ochtend nog tegen de Bulgaar Grigor Dimitrov (ATP 15), die eerder David Goffin (ATP 11) uitschakelde in de kwartfinales.