Infrabel zet 3D-simulator in om veiligheid onderhoudsteams te vergroten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Infrabel gaat vanaf maart een 3D-simulator gebruiken bij de opleiding van de personeelsleden die instaan voor de veiligheid van de onderhoudsteams aan de sporen. Het apparaat, dat ontwikkeld werd in België, werd voorgesteld in aanwezigheid van de ministers François Bellot (Mobiliteit) en Alexander De Croo (Digitale Agenda). Er zijn momenteel 2.600 werknemers van Infrabel gecertificeerd voor de functie van 'schildwacht'. Die mensen zorgen ervoor dat de onderhoudsploegen die aan de sporen werken hun werk in alle veiligheid kunnen uitoefenen, door aan te geven wanneer er een trein in aantocht is.

Vanaf maart lanceert Infrabel een opvallende nieuwigheid bij hun opleiding. De cursisten zullen namelijk gebruik maken van een 3D-simulator, waarop de werkomstandigheden en de verschillende risicosituaties worden nagebootst. Infrabel zegt daarmee de eerste spoornetbeheerder in Europa te zijn die medewerkers op die manier opleidt.

"Deze technologie stelt ons in staat om verschillende scenario's op een zeer gecontroleerde manier in te laten oefenen", zo legt Infrabel-woordvoerder Thomas Baeken het belang van de 3D-simulator uit. "Als je de cursisten bijvoorbeeld wil laten oefenen op een slechte zichtbaarheid vanwege de mist, dan kan je die omstandigheden zeer eenvoudig nabootsen. Anders zou je al op de juiste weersomstandigheden moeten wachten."

"De 3D-simulator zal het eerst worden gebruikt bij de nieuwe schildwachten in opleiding. Maar daarna komen ook nog de mensen aan de beurt die al een opleiding gekregen hebben. Want het is de bedoeling om iedereen om de drie jaar weer een opleiding te laten volgen", aldus Baeken.

bron: Belga