Rijverbod voor oude dieselwagens in Parijs wegens fijnstofalarm

door
Belga
Leestijd 1 min.

Wegens de grote hoeveelheid fijnstof in de lucht, heeft de politie beslist om maandag in Parijs een rijverbod in te stellen voor de meest vervuilende dieselwagens. De Franse hoofdstad voert daarmee voor het eerst een maatregel in op basis van het onlangs verplichte milieuvignet. Sinds 16 januari is in Parijs een systeem met milieuvignetten van kracht. Dat vignet geeft met een kleurencode aan hoeveel CO2 elk voertuig uitstoot, van groen voor de meest milieuvriendelijke wagens tot grijs voor de meest vervuilende. De prefectuur van Parijs meldt dat het rijverbod van morgen geldt voor de auto's die vallen onder "Crit'Air 5", de grijze categorie.

Concreet zullen morgen alle dieselwagens die vóór 2001 geregistreerd werden, niet worden toegelaten in Parijs en in zijn voorsteden. Bij smogalarm gold in Parijs tot nu toe een systeem van alternerend rijden. Daarbij was de ene dag een rijverbod van kracht voor wagens met een even nummerplaat en de volgende dag voor wagens met een oneven nummerplaat. Maar morgen zal voor de eerste keer een verbod worden ingesteld op basis van het milieuvignet.

Omdat de Franse hoofdstad al enige tijd met luchtvervuiling te kampen heeft, wil burgemeester Anne Hidalgo het autoverkeer - en dan vooral het gebruik van dieselwagens - drastisch inperken. De bedoeling is om wagens die op diesel rijden tegen 2020 volledig uit de binnenstad te bannen.

bron: Belga