Vrouwenmars lokt meer volk dan inauguratie

AFP / J. Lott

In de Amerikaanse stad Washington D.C. zijn honderdduizenden mensen samengekomen voor een protestmars tegen Amerikaanse president Donald Trump. Ook op heel wat andere plaatsen in de wereld trokken mensen de straat op voor de Women’s March.

Hoeveel manifestanten er exact waren, is onduidelijk. De cijfers verschillen van bron tot bron. Volgens de organisatoren kwamen 2,5 miljoen mensen opdagen in de VS, volgens de politie zou het gaan om minstens 1 miljoen aanwezigen.

Zeker is wel dat honderdduizenden mensen op straat kwamen tijdens de Women’s March in Washington D.C. en de tientallen zustermanifestaties in onder meer New York, Los Angeles, Chicago, Austin, Berlijn, Londen, Parijs, Praag, Wellington en Syndey. Dat waren er een pak meer dan het aantal mensen dat de eedaflegging van Trump bijwoonde.

Sterren betogen mee

Ook verschillende beroemdheden tekenden present, waaronder Miley Cyrus, Rihanna, Amy Schumer en Michael Moore. Actrice Scarlett Johansson had zelfs een speech voorbereid. Ze eiste van Trump respect voor alle vrouwen. “President Trump, ik wil u best steunen, maar eerst moet u ons steunen.”

Zangeres Madonna bracht dan weer een protestlied en zei dat ze getwijfeld had om het Witte Huis in Washington op te blazen. Ook filmmaker Michael Moore liet van zich horen en zei dat niet Trump maar de meerderheid van de Amerikanen, die niet voor hem stemden, de macht zal grijpen. Hillary Clinton bedankte de aanwezigen op Twitter: “Bedankt om voor onze waarden op te staan, te spreken en te stappen @womensmarch. Dit is altijd belangrijk. Ik geloof dat we samen sterker zijn.”

“Vredevolle manifestaties zijn onderdeel van onze democratie. Ook als ik er niet mee akkoord ben, erken ik het recht van mensen om hun mening te uiten”, reageerde Trump via Twitter.