Gatz wil nieuwe muurtekening in Brussel behouden

Gatz wil nieuwe muurtekening in Brussel behouden
Twitter / @svengatz

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz ijvert voor het behoud van een nieuwe muurtekening in Brussel. Het werk beeldt een onthoofding af, maar “we moeten niet alles waar een weerhaakje aan zit verbieden”, aldus de minister.

De muurschildering aan de Vlaamsepoort werd vorige week opgemerkt en doet denken aan de penis-, penetratie- en anustekeningen die eerder al in de hoofdstad opdoken. Die werken hadden telkens een seksuele lading, maar het recentste werk beeldt een onthoofding af. En dat stoot heel wat mensen tegen de borst.

Het Brussels stadsbestuur heeft de eigenaar van de gevel al gecontacteerd om de tekening te laten verwijderen, maar de Vlaamse cultuurminister ziet er een verwijzing in naar ‘Het offer van Isaak’, een werk van de bekende Italiaanse schilder Caravaggio. «Het werk is goed bedoeld, laat het bestaan», legt Gatz uit in een reactie aan VRT Nieuws.

«Het is niet omdat iets hindert dat het geen goede kunst kan zijn. We moeten niet alles waar een weerhaakje aan zit verbieden», aldus de liberaal. De minister is niet bevoegd om tussen te komen in de zaak.